לכבוד חגיגות מאה שנה לתכנית העירונית של פטריק גדס בתל אביב, בית ליבלינג מציג לוח שנה ייחודי המשלב את הסיפור של גדס עם חזונו לתל אביב כעיר גנים. לוח השנה נוצר בשיתוף פעולה בין בית ליבלינג, לנועה גופר, מאיירת ואמנית בעלת סגנון ייחודי. שוחחנו עם גופר על תהליך העבודה שקדם ליצירת לוח השנה.
איך התחילה העבודה על לוח השנה הזה?
ענת רן, מנהלת השיווק של בית ליבלינג , הכירה את העבודות שלי ופנתה אלי כדי לעשות לוח שנה שמתאר את הסיפור של גדס. התחלנו לעבוד יחד על הבריף כשהרעיון היה לשלב בין שני דברים: להנגיש בצורה נאיבית את הסיפור של גדס, אבל שלא יהיה ילדותי מדי, ולשזור גם את הנושא של תל אביב כעיר גנים. רצינו ששני הרצונות יתממשקו לתוך לוח השנה.
הכרת את הסיפור של גדס לפני? איך התחלת לעבוד על זה?
לא הכרתי את הסיפור של גדס, והיה נחמד מאוד לעבוד על פרויקט שגורם לך לצלול לתוך משהו שלא הכרת. זה היה פרויקט ממש מיוחד. היה מרגש לראות איך תל אביב היתה אמורה להיות. ואת הערכים שגדס פעל על פיהם, משהו טהור ויפה ומחובר לטבע וליקום. לספר של גדס קוראים By Leaves We Live, יש ציטוט של גדס שממש תפס אותי:
‘How many people think twice about a leaf? Yet the leaf is the chief product and phenomenon of Life: this is a green world, with animals comparatively few and small, and all dependent upon the leaves.’
הוא הדגיש שהחיים וההתפתחות של החברה נמצאים ביחסי גומלין עם סביבה הטבעית. הערים והקהילות צריכות לפעול בהרמוניה עם הטבע, ולא בנפרד ממנו. ושהוא יגדיר אותנו, ולא שאנחנו נגדיר אותו. התרגשתי מכך שהיה רצון לקיים טבע בתוך העיר. זה סיפור מיוחד על אדם שהוא איש אשכולות, בוטניקאי סוציולוג שאיכשהו התגלגל לפה, והיה לו רעיון קסום מאוד לאיך העיר הזאת אמורה להיראות. חלק מזה גם התקיים.
איך נגשת לעבוד על לוח השנה, איך החלטתם איזה דימוי יופיע בכל חודש?
כל העבודה נעשתה בצמוד לצוות של בית ליבלינג, הם בראו את זה ממש כמוני. כתבנו סיפור, שמתאר את חייו של גדס ״היו היה איש בשם גדס, הוא היה איש אשכולות ובמסעותיו בדרך לישראל הוא עבר בהודו...״ פרקנו את הסיפור למשפטים וללוחיות שמספרות את הסיפור שלו.
זה ממש היה סיפור שאיירתי אותו. המשמעות של איור זה תמיד להאיר טקסט אבל תמיד נחמד שאתה מביא עוד משהו ולא אחד לאחד. והסיפור נע בין ביוגרפיה שלו לתיאור של תל אביב כעיר גנים – שזה היה החזון שלו. בגלל זה גם היה חשוב לנו להוסיף את הטקסט בהתחלה. שאנשים יוכלו להבין את הסיפור.
באיזו טכניקה עבדת?
כל לוח השנה נעשה בציור ידני שצבעתי במחשב. הצביעה במחשב מעניקה יותר חופש כשעובדים ומאפשרת לשינויים. זה נתן לנו את החופש לדייק ולהגיע למקום שכולם מרוצים.
מה האיור האהוב עליך?
האמת שאני אוהבת מאוד את הציור על הכריכה, שהיה רעיון של ענת [רן]. היה רצון שזה יהיה באווירה הקסומה של נילס הולגרסון. זה היה מאוד מתוק וגם נהניתי מאוד לצייר אותו. היה לנו חשוב מאוד שהדימויים לא ייצגו רק מקומות בתל אביב, אלא שתהיה התרחשות של סצנות עם דמויות. רצינו לעורר איזשהו רגש. הדימויים של חודש אפריל ויולי אהובים עלי מאוד. באפריל רואים לדוגמה זוג זקנים בשדרה, זה גם מינימליסטי ועדיין מעביר את הרעיון.
לוח השנה המאויר החדש של בית ליבלינג לא רק מספר את סיפורו המרתק של פטריק גדס וחזונו לתל אביב כעיר גנים, אלא גם מעניק חוויה ויזואלית שמחברת בין עבר לעתיד, בין טבע לעירוניות. כל דימוי וכל חודש מציעים הזדמנות להעמיק את החיבור לתל אביב מזווית חדשה לאורך כל השנה.
Comentarios