top of page

לחיות בעיר

תוכניות לימוד

בבתי ספר

בתי ספר שמעוניינים להצטרף לתוכנית מוזמנים לפנות אלינו:

school@whitecitycenter.org 

03-6473239 / 03-7515752

5A8A4480.jpg

בית ליבלינג מפתח ומפעיל תוכניות חינוך לבתי ספר, שעוסקות בעיר ובחיים בה דרך אומנות, מלאכות, עיצוב, טכנולוגיה ואדריכלות. את התוכניות כתבו ומלמדים אנשי צוות החינוך של המרכז, אומנים, מעצבים ואדריכלים.
תוכנית הדגל ״לחיות בעיר״, שפותחה בשיתוף מינהל החינוך של עיריית תל אביב-יפו, היא חלק משיעורי מולדת בבתי הספר בעיר. בית ליבלינג – מרכז העיר הלבנה מציע תוכניות מקצועיות נוספות בתחומי האומנות, העיצוב, המלאכה והגינון ומפעיל סדנאות וחדרי מלאכה בבתי ספר.
אנחנו פועלים בשיתוף פעולה מלא עם בתי הספר שבהם אנחנו מלמדים, ומתאימים את התכנים והפעילות לצרכי בית הספר ותלמידיו. המרכז פועל בשיתוף מחלקות ההכשרה והחינוך של מוזיאוני הבאוהאוס בגרמניה, ותוכניות הלימוד מתעדכנות מעת לעת ומבוססות גם על משובים תכופים של תלמידים. התכניות נלמדות בבתי ספר בשכונות במזרח העיר, מרכז תל אביב, דרום העיר,יפו ורמת אביב.

לחיות בעיר

תוכנית שנתית לכיתות א–ה

התוכנית עוסקת בעיר ובמערכת היחסים שלנו עם הסביבה הבנויה, ומפתחת כלים להתבוננות וחשיבה אסתטית על החיים בעיר. התוכנית מתמקדת באדריכלות המודרנית בתל אביב וכוללת סדנאות, סיורים בעיר ולמידה חוויתית של אדריכלות, עיצוב, אומנות חזותית ופרפורמנס.
פותח בשיתוף מינהל החינוך של עיריית תל־אביב–יפו.

 

למידע נוסף על תוכנית לחיות בעיר

יוצרים מקום
תוכנית המשלבת עבודות גינון במרחב בית הספר ומלאכות יד משלימות. התוכנית עוסקת בתכנון, עיצוב והקמת מרחבים ירוקים בבית הספר, תוך לימוד עקרונות הגינון וחשיבה עיצובית מקיימת, בדגש על יחסי הגומלין של התלמידים עם העיר והצמחייה שאפשר למצוא בה.

*התוכנית זמינה גם במסגרת יום לימודים ארוך.

עיצוב ומלאכות
העבודה המעשית עם חומרים מעניקה לתלמידים את הידע הדרוש לייצר בעצמם את הדברים שהם צריכים, מאפשרת להם לרכוש מיומנויות עבודה עם כלים, לפתור בעיות מעשיות ולפתח חשיבה אסתטית באמצעות יצירה. הפעילות מאפשרת לתלמידים להתנסות במלאכות יד, כמו תפירה ואריגה; ללמוד על היבטים תכנוניים; ולעבוד הן עם פלטפורמות טכנולוגיות והן עם מודלים מנייר וקרטון. התוכנית פועלת בחדרי מלאכה שפיתחנו עם בתי הספר.

*התוכנית זמינה גם במסגרת יום לימודים ארוך.

אומנות
תוכנית האומנות של ״לחיות בעיר״ מתמקדת בחשיבה יצירתית דרך הסביבה העירונית. הלמידה מבוססת על התבוננות בעיר ותגובה אליה דרך עבודה מתמשכת, פיסול בטכניקות שונות, עבודה עם הגוף, היכרות עם אומנים וסיורים בעיר. במהלך הסיורים התלמידים מגלים מחדש עבודות אומנות המוצבות ברחבי העיר ומתנסים ביצירה והצבה.
העבודות מוצגות בתערוכת סיום משותפת.

תוכנית הלימוד של בית ליבלינג – מרכז העיר הלבנה פותחה בשיתוף מינהל החינוך של עיריית תל־אביב–יפו, ופועלת בבתי ספר בעיר הלבנה, במזרח ובדרום העיר, ביפו וברמת אביב.

 

מה לומדים בתוכנית ״לחיות בעיר״?

 

העיר שבה אנחנו חיים אינה רק מקום מגורים, היא מקור השראה ללמידה. כמרחב מחייה שמתפתח מזה אלפי שנים, לא היתה תוכנית לימוד שמוקדשת למשמעות המגורים בעיר ומכשירה אותנו לחיים עירוניים. בעבר נדרשנו ללמוד מיומנויות בסיסיות של חיים בטבע, כמו ליקוט, ציד וכדומה – היום אנחנו זקוקים לכישורי חיים בסביבה עירונית. תוכנית הלימוד שפיתחנו שמה דגש על אסתטיקה – לא במובן של יפה או לא, אלא בהקשר הרחב של התבוננות: איך אנחנו משתמשים בחושים שלנו כדי לחוות את המרחב ולפעול בו.

 

איך ובמה מתבוננים?

 

אנחנו מתחילים במקום המוכר והמשמעותי ביותר לתלמידים: החדר והבית. משם אנחנו ממשיכים אל הכיתה ובית הספר, ומהם יוצאים אל הרחוב, השכונה והעיר – מהפרטי אל הציבורי. החיבור לא סכמטי ולא בהכרח לינארי, זה לא שהיום נלמד על הבית ומחר על רחוב; המעבר מקטן לגדול הוא דו־סטרי ועומד בבסיס הגישה החינוכית שלנו. אני מתייחס לאדריכלות כאל יחסים בין צורה לבין המשתמשים בה: אדריכלות היא לא רק תכנון בניינים, אלא השימוש בהם. אנחנו לומדים מתוך השימוש – מתוך החיים – ומרחיבים את השפה האדריכלית באמצעות אומנות, פרפורמנס, כתיבה, רישום ועיצוב.

 

מי מנחה את השיעורים?

 

הצוות כולל מדריכות ומדריכים בעלי רקע באדריכלות, אומנות ועיצוב, שמלמדים זה את זה ומנהלים דיאלוג שמטרתו לגבש מסגרת ותוכן. אנחנו מביאים דעות ונקודות מבט שונות, כדי לפתח שפה משותפת להבנת המרחב. אנשי הצוות הם לא שופר למסירת ידע, הם שותפים לפיתוח התכנים והגישה הלימודית ומביאים ומביעים את עצמם דרך התכנים הנלמדים. זו לא תוכנית שמנחיתה על התלמידים חומר מוגדר שצריך לשנן – הלימוד הוא דיאלוג חווייתי עם המדריכות והמדריכים, שמזמין את התלמידים להשתתף ולקחת אחריות.

 

איזה סיורים ופעילויות אחרות מתקיימים בשיעורים?

 

התוכנית עוסקת בתל אביב וכוללת סיורים ספציפיים לאזורים שונים בעיר. אנחנו מרכיבים תוכנית סיורים מותאמת לסביבה של כל בית ספר, שנקראת Site specific (תלוי מקום); התלמידים בבלפור, למשל, יסיירו בכיכר הבימה והתלמידים בתל נורדאו יבקרו בבית צעירות מזרחי ברחוב דב הוז. כמו שיעור, סיור הוא פעילות של התבוננות ולא הדרכה נוקשה ומוגדרת מראש. אנחנו מתחילים בכיתה, יוצאים למסדרון ולחצר וממשיכים בסיורי שיטוט, שבהם נעצור ליד דברים בנאליים לכאורה – עץ בשלכת, פרח מלבלב או גדר שהתעקמה. חוץ מסיורים יש גם סדנאות מעשיות שמקדמות למידה מתוך עשייה: תופרים קלמרים; מכינים כלי מדידה כמו מטר ומחוגה; לומדים על הקשר בין השמש כמקור אור טבעי לבין מערכות תאורה מלאכותית; ועוד.

השתתפו בכתיבת תוכנית הלימוד:  מרב קמל, תמרה אפרת, ענת ברזילי, רזיה מזרחי, רוני רביב, לו מוריה, נעמה בר אור, דגנית סנש

bottom of page