top of page
XO יעקב קאופמן
XO יעקב קאופמן

יום ה׳, 28 באוק׳

|

בית ליבלינג – מרכז העיר הלבנה

XO יעקב קאופמן

O הוא ׳שדה פרחים׳: מחקר צורני על גלילים ועל פלסטיק שבו עסק לאחרונה המעצב יעקב קאופמן, וכעת הוא מוצג בגלריה שבדירה מספר 6. X הוא אוסף הכיסאות המתקפלים של קאופמן, שאותו ליקט במשך שנים ארוכות. בזמן התערוכה כיסאות האוסף ישמשו את היושבים בבית הקפה לב.

הכניסה חופשית
.

זמן ומיקום

28 באוק׳ 2021, 19:30 GMT‎+3‎

בית ליבלינג – מרכז העיר הלבנה, Idelson St 29, Tel Aviv-Yafo, Israel

פרטי האירוע

O הוא ׳שדה פרחים׳: מחקר צורני על גלילים ועל פלסטיק שבו עסק לאחרונה המעצב יעקב קאופמן, וכעת הוא מוצג בגלריה שבדירה מספר 6.

X הוא אוסף הכיסאות המתקפלים של קאופמן, שאותו ליקט במשך שנים ארוכות. בזמן התערוכה כיסאות האוסף ישמשו את היושבים בבית הקפה לב.

XO – גלגולו של אוסף כסאות

בזמן ההכנות לכנס הראשון של בית הספר של העיר, ביקרנו, מעיין אנה ואני, בסטודיו של המעצב יעקב קאופמן. ביקשנו להשתמש באוסף הכיסאות המתקפלים שלו כמושבים עבור אורחי הכנס. את האוסף ליקט קאופמן במשך עשרות שנות הוראת קורס על עיצוב הכיסא המתקפל. לשמחתנו הוא הסכים, והכיסאות הובלו אל מרתפי בית ליבלינג. אלא שימים ספורים לפני מועד תחילת הכנס פרצה המגפה. אנו, שחיפשנו דרך לקיים בכל זאת את הכנס ברוחו, שלחנו את הכיסאות לבתיהם של המשתתפים. במקום שיתקיים כמתוכנן בבית אחד, בבית ליבלינג, ערכנו את הכנס בארבעים בתים שונים. הכיסאות שקאופמן אסף בכדי ללמד, פוזרו עתה ברחבי הארץ והעולם, מחברים את משתתפי הכנס יחדיו בימים שבהם לא ניתן היה להיפגש. כל זה קרה לפני למעלה משנה. מאז, הוחזרו הכיסאות לבית ליבלינג, ובאדיבותו של בעל האוסף הם נמצאים עדיין בחדריו השונים – הם מתארחים בתערוכות, משמשים בחדרי ישיבות ובמרפסות, ואף ממשיכים להישלח אל בתיהם של המשתתפים בתוכנית הלימוד ״אולימפוס״.  כיסא מתקפל הוא דבר משונה – אובייקט שאינו מעורר עניין, שמיועד לרוב, עבור אירוע רב משתתפים, ובשאר הזמן נדחף בין הקיר לארון. עיצובו משלב בין הצורך בנוחות הישיבה, לבין הצורך בצמצום מקום האחסון באמצעות מנגנון קיפול – העברת המושב והמשענת למישור אחד. קונפליקט עיצובי קלאסי בין נוחות לפונקציונליות, באובייקט בלתי נראה.

המשכתי להיפגש עם קאופמן מעת לעת בסטודיו שלו בבת־ים, בעיקר כדי לעדכן אותו בעלילות כיסאותיו המתקפלים. הסטודיו שלו מחולק לשני אזורים – באחד מאוחסנים מאות אובייקטים, ביניהם מצאנו את ערימת הכיסאות המתקפלים ובחלל השני מאוחסנים דברים שנמצאים במצבים שונים של פיתוח: חקירות של חומרים, של צורות ורעיונות, או במילים אחרות, התנסות והמצאה חופשית בעיצוב ובאמנות. שם נמצאו האובייקטים המוצגים בתערוכה זו – שדה פרחים לבנים עשויים פלסטיק, שנגזר מתוך קופסאות למסטיקים; שעות ארוכות של התנסות עם צורתו המופשטת של פרח, המגלמות את חשיבותה של ההתנסות והיצירתיות היום־יומית כפרקטיקה של עיצוב, של אומנות ושל פעולה יצירתית בכלל.

--

הסטודיו הפתוח הוא מקום שאליו מוזמנים המבקרים על מנת להמשיך ולחקור את הדברים והחומרים שמהם עשויה התערוכה: כיסאות, פרחים, חומרים וצורות. הסטודיו פתוח בפני כל אחד ואחת, ובמיוחד מוזמנים אליו ילדים ונערים. העבודה בסטודיו הפתוח מציעה את היצירה ככלי לחקירה וללמידה בעולם – מרחב חופשי שבו אפשר ליצור באופן עצמאי, עם ליווי של אנשי מקצוע. הפדגוגיה הנהוגה בבית הספר של העיר מתרכזת בתהליכי חשיבה המונעים מעשייה ומעניין עצמי: בזמן עשייה מתגבשים תהליכי חשיבה, יכולת ההבנה מעמיקה ואנו פתוחים לחשוב, ללמוד בעצמנו ולממש את רעיונותינו.  

כיסאות, פרחים, חומרים וצורות הם מקורות ההשראה לסדרת פוסטרים המלווים את התערוכה. את הפוסטרים עיצבו איילת פיינצייג, בן כלפון, אופיר גורביץ׳ וטל ניסטור. (עיצוב הדימוי לאתר: טל ניסטור)

------

אוצרות: ערן איזנהמר

הפקה: ענת לוי 

עיצוב: ערן איזנהמר וענת לוי

עיצוב גרפי: איילת פיינצייג, בן כלפון, אופיר גורביץ׳, טל ניסטור

אוצרות כנס בית הספר של העיר: אנה ווילד, מעיין מוזס וערן איזנהמר

עריכת טקסט: יוני רז פורטוגלי

סטודיו פתוח: צוות בית הספר של העיר

הקמה: איה צייגר 

תודות: נירית נלסון

שיתוף

bottom of page