לו הייתי אשירה
- שרון גולן
- 8 ביוני
- זמן קריאה 2 דקות
בהתחלה חשבתי שזאת טעות כתיב. שהאות א׳ נכתבה בטעות במקום ע׳ בשם הפרויקט החדש של מגדל המגורים, שמוצע למכירה בשדה דב. ״אשירה״ הוא בהחלט פרויקט לנשים עשירות בלבד.
בעמוד הבית של הפרויקט החדש, מילים כמו יוקרתי, אקסלוסיבי ומפואר חוזרות כמעט בכל משפט. גם הלוק המצודד של השחקן הפרזנטור יהודה לוי בחליפה, והרוכש של המיני פנטהאוז שמופיע בשלטי החוצות באיילון מסגיר את הכוונה.
כנראה שאתן לא ״אשירות״ מספיק כדי לרכוש דירה ״במרחק נגיעה מהים״, עם בריכה מקורה חצי אולמפית וספא מלחים - כל זה כדי ״לממש את חזון היוקרה בעיר ת״א״ בתכנון ״אדריכל העל״ ו״האדריכלית הבינלאומית״.

אבל במציאות של ימינו, דירה בת״א עולה לפחות שבעה מיליון שקלים, ושכר הדירה מגיע לעיתים ליותר מ-50% מהמשכורת החודשית – כשבמדינות מתוקנות שכר דירה נחשב סביר כשהוא לא עולה על 30%.
כל מתכנן עירוני יספר לכם שאחד מההוגים החשובים בתחום הגיאוגרפיה העירונית והפיתוח האורבני, ריצ׳רד פלורידה, טוען שעיר לעשירים בלבד היא עיר משעממת. הוא מדגיש שכאשר ערים משקיעות בעיקר באוכלוסייה מבוססת, הן אמנם מושכות הון והשקעות, אך במקביל, מחירי הדיור עולים, יוקר המחיה מטפס, ותושבים ממעמד הביניים והנמוך נדחקים החוצה. כך נוצר קיטוב עירוני: קבוצה עשירה של "מנצחים גלובליים" נהנית מיתרונות החיים העירוניים, בעוד אחרים נדחפים לפרברים או לאזורים מוחלשים יותר. התוצאה היא פירוק המרקם החברתי העירוני, שחיקה בתחושת השייכות, ופגיעה ביכולת של הערים לתפקד כקהילה מכלילה ובריאה.
כל זה עומד בסתירה לעיקרון ה״דיור המכליל״, שעליו נשען התכנון העתידי של שכונת שדה דב. המדיניות התכנונית החדשה של עיר מחייבת יזמים להקצות 15%-20% מיחידות הדיור בכל פרויקט לדיור מכליל. אבל גם את זה לא לגמרי הבנתי. מה זה בעצם ״דיור מכליל״? את מי זה כולל? לפי ההגדרה האחרונה שמצאתי, מדובר בדירות ללא חניה, דירות להשכרה ארוכת טווח, מעונות סטודנטים ודיור מוגן. אז מעניין את מי ״אשירה״ תפגוש במעלית בסוף היום.
כאשר מדברים על השפעת הספקולציה בשוק הדיור, אנחנו לא לבד. שאלות של יוקר מחיה וג'נטריפיקציה הם נושאים בוערים בכל עיר מטרופולינית מתפתחת, כולל תל אביב. גם פיתוח צירי תחבורה ותשתיות נוספות לטובת דיירי השכונות החדשות, הוא נטל כלכלי כבד על עיר ואין ספק שנדרשת כאן מעורבות של הסקטור הפרטי שגם הוא, מן הסתם, מבקש להרוויח.
אז אילו כלים עומדים לרשות הרגולטור כדי להתמודד עם יוקר המחייה באמצעות תכנון עירוני? אלו הן רק חלק מהסוגיות שנדון בהן ב״סלון ליבלינג: להעיר את הדב״.
בואו להקשיב אנחנו צריכים אתכם.
כי בסופו של דבר, הקהילה היא זו שבונה את העיר.
Comments